6 mituri despre digestie

Print Friendly, PDF & Email

Carol StanciuProf. Dr. Carol Stanciu
Medic primar gastroenterolog
Presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie

 

Procesul de digestie inseamna prelucrarea alimentelor cu ajutorul enzimelor aflate in secretiile digestive. Atat digestia, cat si absorbtia se desfasoara in principal la nivelul intestinului subtire. Aici are loc procesul de digestie sub actiunea sucului pancreatic, biliar si intestinal.

Atunci cand enzimele din sucul pancreatic, sarurile biliare, unele enzime specifice intestinului lipsesc, alimentele (proteinele, lipidele si zaharurile) nu mai pot fi prelucrate in forma in care sa fie absorbite.

Pentru a avea o digestie buna trebuie sa urmam o alimentatie corecta, fara abuzuri, sa evitam folosirea excesiva a antiinflamatoarelor nesteroidiene (aspirina), sa renuntam la fumat si la alcool. Trebuie mentionat ca eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori scade riscul de ulcer gastric, de ulcer duodenal si de cancer gastric distal.

 

Arsuri StomacaleAi auzit tot felul de teorii despre digestie: "daca mananc mai putin, mi se va micsora stomacul" sau "daca reduc din circumferinta taliei, scap de arsuri". Asa sa fie?

Cu siguranta, macar o data ti s-a intamplat ca stomacul sa iti creeze probleme, punandu-te uneori in situatii de-a dreptul stanjenitoare.

Arsurile gastrice, durerea de stomac, balonarea aparuta dupa ce ai luat o masa de pranz copioasa si inca te afli la serviciu sunt neplaceri pe care oricine ar vrea sa le evite.

Insa pentru a putea face acest lucru este bine sa cunosti cauzele reale care duc la aparitia lor. Iata cateva dintre cele mai raspandite conceptii despre sistemul digestiv si despre modul in care acesta functioneaza.

1 Digestia se face numai in stomac

 FALS  Digestia se desfasoara atat in stomac, cat si in intestinul subtire, iar alimentele nu sunt digerate in ordinea in care sunt ingerate. Tot ceea ce mananci ajunge in stomac, unde alimentele sunt descompuse si trimise catre intestinul subtire, la nivelul caruia are loc de fapt aproape intreg procesul digestiv.

2 Daca mananc putin, se micsoreaza stomacul

 FALS  In cazul adultilor, singura metoda de a micsora stomacul este prin interventie chirurgicala. Atunci cand ajungi la o anumita varsta, stomacul nu-si mai modifica marimea. De asemenea, persoanele slabe si cele plinute pot avea deseori aceeasi marime a stomacului. Reducerea portiilor de mancare te ajuta de fapt sa-ti reglezi nivelul apetitului, ceea ce grabeste aparitia senzatiei de satietate.

3 Balonarea apare numai din cauza proceselor de la nivelul stomacului

 FALS  Atunci cand alimentele sunt digerate in intestine si interactioneaza cu flora intestinala, se creeaza o acumulare de gaze si apare balonarea la acest nivel. Totusi, acest proces este influentat de ceea ce mananci. Iar alimentele care favorizeaza aparitia neplacerilor sunt cele ce contin fibre solubile, care se dizolva in apa. Acestea se gasesc in fasole, ovaz, mazare si in citrice. Pe de alta parte, fibrele insolubile, cele care nu se dizolva in apa, nu sunt digerate deloc. Ele trec direct prin intestin si pot fi asimilate prin consumul de paine integrala, cereale, sfecla si de morcovi.

4 Daca slabesc in talie, scap de arsuri

 ADEVARAT  Poti remarca o ameliorare a arsurilor aparute la nivelul stomacului chiar si dupa ce ai slabit un kilogram. Atunci cand volumul abdomenului scade, se reduce si refluxul acidului gastric in esofag. Cel mai bun exemplu este sarcina. Presiunea asupra organelor interne creste pe masura ce copilul se dezvolta, ceea ce duce la agravarea arsurilor stomacale. Dupa nastere, presiunea asupra stomacului scade si disconfortul dispare.

5 Cina luata inainte de culcare ingrasa

 ADEVARAT  si  FALS  Pana in prezent, nu exista o dovada stiintifica ce poate sustine ideea ca mesele luate la o anumita ora influenteaza rapiditatea cu care acumulezi kilograme. Principala cauza a kilogramelor in plus este asimilarea mai multor calorii decat arzi. In orice caz, nu este indicat sa mananci seara tarziu, pentru ca digestia se desfasoara la un ritm mai lent, ceea ce poate duce la balonare si la aparitia arsurilor stomacale.

6 Grasimile crec senzatia de satietate

 ADEVARAT  Dupa ce ai consumat alimente ce contin o cantitate minima de grasimi, senzatia de satietate va fi prezenta pe o perioada mai indelungata. Acest lucru se intampla deoarece grasimile raman pentru mai mult timp in stomac, fiind digerate mai greu decat carbohidratii, cum ar fi painea alba, cartofii, pastele, orezul sau dulciurile rafinate.

De retinut: Masa luata la ore tarzii ingreuneaza digestia si favorizeaza aparitia balonarii.

 

Sursa: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/digestie-despre-mituri_0_140385969.html

Scrie si tu o vorbulita


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.