De la pranz am fost avertizati ca la cina o sa mancam ceva ce nu am mai mancat pana acum. Ceva foarte bun, ceva deosebit, ceva, ceva. Asa ca am fost sfatuiti sa mergem la strand, sa ne agitam acolo, sa facem loc pentru Daraute.
Venim noi acasa pe la vreo 7 jumate sau 8 si hopa la masa. Pe masa trona un castron cu daraute. Evident... o tuica inainte... si baga mare la daraute. Intradevar, nu am mai mancat asa ceva. Foarte bun! Dupa ce am terminat de mancat, am vrut si eu sa vad care e treaba cu darautele astea. Reteta desi pare simpla, am fost asigurat ca este elaborioasa si necesita multa rabdare.
Iata reteta cuvant cu cuvant de cum mi-a dat-o Lacrimioara:
400g de faina alba
2 oua
sare
250g marmelada de prune (groasa, de preferinta de casa)
100g de unt
100g de pesmet
zahar, scortisoara
Din faina, ou si putina sare se face un aluat care se subtiaza cu apa ca sa fie putin mai gros decat in mod obisnuit (la consistenta optima stiuta de gospodine). Se face ghemotoc si se lasa sa se "odihneasca" o ora sub un prosop de bucatarie. Dupa aceea se intinde cu sucitoarea (adica facalet) intr-o foaie subtire si jumatate se acopera cu un prosop (fiind ca se usuca foarte repede). Pe cealalta jumatate se aplica din loc in loc (din aproximativ 7cm in 7cm) cu o lingurita marmelada. Jumatatea acoperita a foii se rastoarna peste jumatatea cu marmelada si se apasa cu degetele pentru a se lipi in jurul marmeladei, apoi se taie in patratele, asa incat fiecare patratel sa contina in mijloc marmelada. Patratelele se pun in apa clocotita sub capac pentru cateva minute pentru sa fierba. Intre timp se prajeste pesmetul in unt dupa care acesta se indulceste dupa gust. Patratelele fierte se scot din apa, se scurg, se presara cu pesmetul si se amesteca cu grija pentru a nu se rupe.
Dupa gust, deasupra se presara zahar cu scortisoara sau ca desert se poate pune si frisca dulce.
un fel de galuste cu prune doar ca a inlocuit prunele cu magiun si cartofii cu faina :)
Poate. Nu am mancat niciodata sau daca am mancat, am mancat cand eram foarte mic si nu mai tin minte cum sunt. Cand faci si tu niste galuste sa gust sa pot face diferenta?
la toamna, la toamna. Sa apara prunele romanesti bune.
S-a notat! Abia astept.