Daca stai sa te gandesti toata lumea stie sa gateasca. Dar cel mai interesant nu este sa faci mancarea, sa urmaresti niste pasi scrisi pe o hartie. Mie imi place ca atunci cand mananc ceva si imi place, sa imi imaginez cum a procedat bucatarul. Deslusirea secretului bucatarului este cea mai frumoasa parte in acest proces. Cum "ce se naste din pisica, soareci mananca", parintii mei au si ei chestia asta. Au fost la un prieten de al nostru in Canada si au mancat intr-un restaurant "Coaste de porc cu sos special cu miere". Nu stiu daca mancarea a iesit ca in Canada, dar mie cel putin mi-a placut extraordinar de mult (tatal meu a spus ca se apropie foarte mult de adevar).
1.5 kg de coaste de porc afumate
Pentru bait:
un caus de palma de boabe de piper negru
o lingura de ulei
cateva foi de dafin
o capatana mare de usturoi pisat
doua crengute de rozmarin
cimbru, ghimbir uscat
bere
Pentru sos:
4 linguri de pasta de tomate
3 linguri de sos de soia
100ml coniac
o capatana de usturoi pisat
3 linguri de miere
zeama de la bait
Prima zi:
Coastele de porc se aseaza intr-un vas (noi am folosit un vas de yena), peste care se pun condimentele, uleiul, usturoiul, dafinul si bere cat sa acopere carnea. Se acopera cu o folie de plastic si se lasa minim 12 ore la marinat, la frigider.
A doua zi:
Pe masura ce se scot coastele din bait, se ung pe toate partile cu coniac, mustar si se pun intr-o tava. Peste coaste se presara boia dulce.
Separat se face sosul din pasta de rosii, sosul de soia, coniacul si usturoiul pisat. Se subtiaza cu zeama de la bait (cam jumatate din cantitatea facuta cu o zi inainte). In sos se dizolva mierea.
Se toarna sosul si se adauga bere pana acopera coastele.
Se acopera tava cu folie de aluminiu, se inteapa in cateva locuri si se baga la cuptorul preincalzit la 200 grade. Se tine o ora jumatate la foc mic (la jumatatea intervalului se scoate tava si se intorc coastele). Cand carnea e facuta si se desprinde de pe os, se scoate folia si se mai lasa in cuptor la foc mai mare inca aproximativ 10-20 minute (pentru ca sosul sa scada si sa aiba consistenta). Intre timp se mai scoate tava si se unge carnea cu sos.
Se serveste cu garnitura piure de cartofi si salata verde cu otet moale sau salata de muraturi.
Se preteaza un vin roze.
0 Comentarii.