Aceasta este rețeta mătușii mele, tanti Liana, și este cea mai bună rețetă de cozonaci „moderni” (adică exclud aici rețetele á la Păstorel, cu 30 de gălbenușuri la kilogramul de făină!). Rețeta e pentru 6 cozonaci măricei, dar, sigur, depinde mult de volumul formelor de cozonac folosite (totuși, cozonacii ies mai bine în forme mari). Am aplicat cu succes rețeta și cu cantitățile reduse 1:2 sau 1:3 și au ieșit la fel de buni!
Ingrediente: 3 kg de făină, 1 kg de zahăr, 1,5 L lapte, 3/4 L ulei (sau unt și 6 linguri de ulei), 90 g drojdie de bere proaspătă, 1/2 sticluță esență de rom, zahăr vanilat, coajă de lămîie și de portocală, 2 lingurițe de sare, 15 ouă, 3 linguri de cacao, 350 g nucă pisată. Opțional, stafide (150-200 g).
Ustensile: Oală de 2 L, lighean de 10-15 L, masă cu mușama.
Maiaua: Într-o oală de 2 L se pune drojdia de bere, 2 ceșcuțe de lapte călduț și 3 linguri de făină. Se amestecă cu lingura pînă se face ca o ciulama. Deasupra se presară nițică făină, se învelește și se tine la cald pînă crește cît vasul.
Coca: Laptele se amestecă cu zahărul și se încălzește pînă se poate ține degetul în el. Gălbenușurile se freacă cu sarea și cu mirodeniile. Grăsimea se încălzește la fel ca laptele, iar dacă s-a răcit se mai încălzește pe parcurs. În lighean se pune toată făina, se încorporează tot laptele, se adaugă maiaua, iar apoi gălbenușurile. Grăsimea se adaugă treptat pînă se termină de frămîntat coca (circa o oră). Se lasă să crească la cald pînă își triplează volumul.
Umplutura: Se bat albușurile spumă cu 6 linguri de zahăr, se adaugă 3 linguri de cacao, nucă și esență de rom după gust. Opțional, se pot adăuga stafidele „marinate” în lapte cu zahăr și esență de rom.
Cuptorul se încălzește în prealabil. Nu se va pune toată coca în forme de la bun început, ci pe parcurs.
Formele se ung cu unt. Se unge mușamaua cu puțin ulei (pentru fiecare formă). Se ia cocă din lighean (mîinile e bine să fie unse cu ulei) în așa fel să aibă loc să își dubleze volumul în formă (se ține cont și de umplutură), se întinde pe mușama, se pune umplutura, se rulează și se așază în formă. Se lasă să crească, la cald, pînă se umple forma. Se unge cu gălbenuș de ou, pentru a face crusta frumoasă (eventual se presară un pic de zahăr deasupra). Se introduc formele în cuptor la foc potrivit și se vor ține circa 45 de minute (dacă aveți formele mai mici, aveți grijă, se coc mai repede!). După 20 de minute e preferabil să se întoarcă formele (dacă cuptorul este bine calibrat nu este necesar acest pas). Înainte de a scoate cozonacii, se încearcă cu paiul.
Cozonacii din formă se scot cînd sînt încă calzi (dar nu fierbinți – se lasă circa 5 minute pe o parte și 5 pe cealaltă). Se vor tăia cînd se răcesc, ca să nu se încruzească!
Christos a inviat! Sunt convins ca au iesit foarte buni! Multumesc pentru reteta Radu!
Oho, băieții mei au apreciat-o dimineață: ăia doi din poză sînt haliți! Singura problemă: cozonacii (ăia in poză și frații lor) au fost gata pe la 4.00, iar băieții au ținut neapărat să mă felicite la 8.00... :D
Absolut minunata reteta! Recomand.