Sunt in Suedia de mai bine de un an... Acum vreo doua zile am fost la Matdax la Hagsätra si ce credeti ca am vazut?! Ciolan de porc... Cristoase... in secunda doi am simtit ceva bale pe la colturile gurii...
Ciolan cu varza murata sau cu fasole iahnie?! Pai hai cu varza ca e mai simplu. Dau o tura pe la un magazin arabesc de langa casa si am rezolvat problema. Zis si facut.
Perfect. Ajuns acasa m-am pus pe treaba....
1kg de varza murata
1.3kg de ciolan de porc (cu os)
o mana de chimen
o ceapa
cateva linguri de ulei de masline
5 linguri de bulion
Pasul cel mai important a fost ciolanul, pentru ca nu vrei sa distrugi o cina senzationala din cauza unei prostii. Deci, am scos ciolanul din punga, l-am spalat bine si l-am bagat in oala la fiert.
Intre timp, am scos varza murata din ambalaj, am spalat-o bine de tot cu apa fiarta sa iasa sarea (nu inteleg de ce in Suedia se manaca asa sarat... dar sarat neicusorule, nu asa oricum). Monika a tocat o ceapa marunt si a pus-o la calit in ulei de masline si jumatate de pahar de apa.
Cand ceapa a inceput sa se inmoaie, am pus varza, am dat "focul" pe 4, intre ghilimele pentru ca aici avem aragaz electric (aveam la un moment dat o dilema in privinta asta), am amestecat bine de tot, am pus capacul si m-am dus sa beau o bere (o fi fost doar una?! hmm...)
Dupa aproximativ o ora, m-am intors, am pus chimenul peste varza si am amestecat cu sarg.
In acest timp, pe "focul" celalalt fierbea ciolanul de zor.
Din cand in cand, ma mai intorceam si intepam ciolanul cu o furculita sa vad daca s-a fiert (cine nu isi poate da seama dupa intepatura furculitei daca ciolanul e fiert sa-mi lase un mesaj).
Cand ciolanul a inceput sa fie moale, l-am scos din oala, l-am pus pe un fund, am scos soriciul de pe el, l-am taiat si l-am pus in oala cu varza...
Cand varza era fiarta, dar nu foarte (adica fiarta dar inca tare cand o mesteci), am amestecat jumatate de bulion cu apa dintr-un pahar, si rezultatul a ajuns peste varza. Am mai amestecat nitel si am mai lasat pe "foc" inca vreo 15 de minute. La final am pus si restul de bulion peste varza si l-am intins cu o lingura de lemn (trimisa din Romania de soacra-mea, ca aici nu gasesti chestii d'astea arhaice!).
Ciolanul fiind fiert, l-am scos iar din oala, am dat carnea jos de pe os (evident ca am ros toate zgarciurile ca un caine flamand), l-am portionat si l-am pus intr-un alt vas (vas care l-am acoperit cu o farfurie, pentru ca nu am vrut ca ciolanul sa se usuce).
Am mai tinut pe foc inca vreo 10-15 minute (poate 20... berile incepusera deja sa-si spuna cuvantul....) dupa care mi-am pus in farfurie cateva linguri mari de varza si niste ciolan si...
PS: Poza am facut-o cu telefonul, asa ca din punct de vedere al calitatii, calitatea pozei lasa de dorit!
haha, super tare!Am intrat pe net ca sa caut reteta ciolan pe varza, ai fost prima inspiratie! Multumesc, eu o sa beau un pahar de vin pana se inmoaie varza si ciolanul!
buna treaba; eu am luat 2-3 rasoale proaspete din Obor, am rugat macelarul sa le taie felii, le-am calit putin in ulei de masline cu usturoi si cimbru si apoi le-am fiert de la inceput in varza murata, lasata la desarat in prealabil 12h; cu boabe de piper, dafin, cimbru uscat, spre final 2 linguri de bulion;
pofta mare sa avem !
Excelenta reteta. Multumim. Acum si eu o pregatesc.
Elena Hentea, pe Facebook