6 aditivi alimentari ce pot afecta sanatatea sunt continuti de salam
de Mihaela Ionescu
6/05/2009
Cantitatea mare de apa din salamul cu sunca taranesc Primo este mascata de aditivi alimentari, proteina de soia si amidon. Consumatorul plateste salam si cumpara carne putina si multa apa.
Salamul cu sunca taranesc Primo este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de lipide de origine animala, atrage atentia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Acesta se foloseste de Regulamentul European 1924/2006.
Produsul analizat contine o cantitate insemnata de apa, al doilea ingredient din punct de vedere cantitativ. Pentru ca salamul sa aiba consistenta dorita s-a folosit agentul de ingrosare E407, dar si proteina vegetala din soia si amidon. De asemenea, in compozitia produsului s-a folosit si o cantitate mare de conservat nitrit de sodiu. Acest aditiv alimentar are un mare potential cancerigen, fiind interzis in alimentatia copiilor.
Pe langa conservant, au mai fost utilizate si alte E-uri, cu efect negativ asupra sanatatii consumatorilor. Polifosfatii impiedica fixarea calciului in oase, ducand la aparitia osteoporozei si a depunerilor anormale de calciu (osteofite). Monoglutamatul de sodiu E621 poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slabiciune, greata, senzatii de arsura in ceafa si antebrat, astm, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila. Nu este admis in produsele pentru copii. Colorantul carmin poate provoca alergii, rinite, astm, eruptii cutanate.
Specialistul nostru recomanda ca acest aditivi sa fie evitat de persoanele cu sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare si de suferinzii de Alzheimer si Parkinson.
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta specialistul nostru ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, adolescentilor, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, hipertensivilor, celor cu maladii hepatice, renale, celor cu status proinflamator sistemic (poliatrite), suferinzilor de boli pulmonare, de afectiuni dermatologice, astmaticilor, suferinzilor de cancer, de maladii neurodegenerative diabeticilor, celor cu sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare, bolnavilor de cancer, celor cu osteoporoza.
Salamul analizat este interzis suferinzilor de celiachie, din cauza continutului de gluten.
Ingrediente
Primo, mezeluri de prima mana. Salam cu sunca taranesc. Carne de porc, apa, sorici, proteina vegetala din soia, amidon, condimente naturale, sare, conservant (nitrit de sodiu E251), stabilizator polifosfati de sodiu E452, antioxidant izoascorbat de sodiu E301, zaharuri, agenti de ingrosare caragenan E407, potentiator de gust monoglutamat de sodiu E621, colorant natural carmin E120. Contine soia, gluten.
Sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-bun-de-consum/apa-la-pret-de-carne-506461.html
0 Comentarii.