Baton cu miros de visine

Print Friendly, PDF & Email

Batonul cu aroma de visine-frisca "Bon sweet Bon" are o compozitie specifica produselor industrializate: zahar, arome sintetice, aditivi alimentari.
de Mihaela Ionescu
6/03/2009 (Actualizat 07:00)

Zaharul si grasimea vegetala sunt principalele ingrediente ale batonului analizat. Din aceasta cauza, poate fi incadrat in categoria produselor dezechilibrate din punct de vedere nutritional, conform Regulamentului 1924/ 2006 CE. Pe langa zahar, produsul mai contine si alte glucide (sirop de glucoza-fructoza), ceea ce duce la suprasolicitarea pancreasului, care va fi nevoit sa secrete intr-o perioada mai scurta de timp mai multa insulina, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

In compozitia produsului intra si o cantitate mare de grasime vegetala, a carei natura nu este specificata. Mai mult, nu se precizeaza daca a trecut sau nu printr-un procedeu de solidificare, desi din aspectul pe care il are batonul acest lucru este foarte posibil. Daca s-ar fi folosit o cantitate atat de mare de ulei, nu ar mai fi avut aceasta consistenta. Oricum, producatorul ar fi trebuit sa specifice daca a folosit ulei sau margarina, ambele grasimi vegetale, pentru ca intre ele este o diferenta foarte mare din punct de vedere al efectului asupra sanatatii. Colorantul folosit pentru ca batonul sa para ca are chiar visine, E122 carmoizina, este unul incadrat in categoria celor periculosi. Acesta poate induce sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), poate provoca urticarie si edem. De asemenea, poate fi cancerigen.

In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de maladii cardiovasculare si hipertensiune, de maladii neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), suferinzilor de boli hepatice si renale. Produsul va fi consumat de diabetici numai cu acordul medicului curant. Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa reactia organismului, iar cei cu celiachie vor evita produsul.

Ingrediente
Baton cu aroma de visine si frisca
Ingrediente: zahar, grasime vegetala, sirop de glucoza-fructoza, praf de cacao 13%, lapte praf, faina de soia, sorbitol E422, aroma identic naturala de visine si frisca, pudra de fructe 0,1%, emulsificator lecitina de soia E322, conservanti sorbat de potasiu E202, invertin, vanilina, colorant E122 carmoizina.

Sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-bun-de-consum/baton-cu-miros-de-visine-145663.html

Scrie si tu o vorbulita


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.