Il gasiti la raionul de lactate, pentru ca seamana foarte bine cu cascavalul. Numai ca este un amestec de apa, amidon de cartofi, proteine lactice si aditivi alimentari, care pot provoca diverse alergii.
de Mihaela Ionescu
9/05/2009
Preparat alimentar pe baza de grasimi vegetale si proteine din lapte "del Family" este un produs pe care il gasiti la raionul de produse lactate, desi nu are nici o legatura cu acestea. Principalul lui ingredient este apa, urmata de amidonul de cartofi. Apoi, in compozitia preparatului alimentar intra uleiul rafinat de palmier, ceea ce face ca produsul analizat sa fie dezechilibrat din punct de vedere nutritional. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune, folosindu-se de reglementarile Regulamentului European 1924/2006, ca excesul de lipide duce la cresterea valorii energetice si la dezechilibrul nutritional. De asemenea, produsul mai contine si grasimi de origine animala din branza.
Din cauza compozitiei, preparatul alimentar del Family are si o valoare energetica mare, de care trebuie sa tina cont persoanele supraponderale si obeze, dar si cele care vor sa isi pastreze o greutate normala. De asemenea, contine si o cantitate destul de mare de sare, care poate afecta sanatatea celor cu hipertensiune, cu boli renale sau cardiovasculare.
Pentru ca amestecul de apa si amidon de cartof sa capete o forma cat mai apropiata de cea a mezelurilor s-a folosit agentul de ingrosare E414, care este si ingredientul de baza al gumei de mestecat. Desi este considerat inofensiv, in cazul persoanelor sensibile poate provoca diverse alergii. Culoarea este data de betacaroten, aditiv alimentar care potenteaza bolile de plamani, mai ales in cazul celor care fumeaza sau care traiesc in zone foarte poluate. Conservantul sorbat de potasiu poate provoca astm si alergii.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, adolescentilor, adultilor, batranilor, bolnavilor de maladii inflamatorii, renalilor, hepaticilor, celor cu maladii digestive, pulmonare, astmaticilor, bolnavilor cu afectiuni dermatologice, supraponderalilor si obezilor, bolnavilor de cancer, de maladii cardiovasculare, osteoporoza, celor care au avut infarct miocardic si accident vascular cerebral. Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa reactia organismului, consumand doar o cantitate mica de produs.
GR/SU 46%
Apa, amidon de cartof, grasimi vegetale (ulei de palmier rafinat), proteine lactice, sare, branza, lapte praf degresat, agent de ingrosare E414 - o guma arabica, conservant E202 - sorbat de potasiu, colorant E160a - betacaroten. Produsul contine lactoza.
Sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-bun-de-consum/cascaval-din-cartofi-507007.html
0 Comentarii.