Ce este Japchae?
Japchae (chapchae 잡채) este o mancare populara coreeana facuta din taitei sticlosi (dangmyeon 당면) cu legume si carne Stir-fry. Taiteii, dangmyeon, sunt facuti din amidonul dulce de cartofi.
Cu ce, cum si in ce fel?
250g de fleica
1 lingura de sos de soia
1/2 lingurita de zahar brun
1 lingurita ulei de susan
90g taitei sticlosi (un pachet)
2 linguri de ulei de palmier
2 morcovi
1 ardei gras rosu
5 ciuperci shiitake
5 urechi de lemn
5 fire de ceapa verde
4 fire de praz de la care am folosit doar partea verde
sare si piper
PS: Se poate folosi carne de vita, porc sau pui. De asemenea, puteti folosi ce legume va plac, atata timp cat acestea pot fi taiate julienne si sotate Stir-fry - o alta conditie de care trebuie sa tineti seama este contrastul de culori (spanac, ardei galben, ardei verde etc.). Acesta este unul din motivele pentru care legumele trebuie sotate Stir-fry separat, celalalt fiind timpii diferiti de preparare a fiecarui tip de legume in parte.
Am frecat feliile de fleica cu sare, piper, sos de soia, zahar, ulei de susan si am bagat la frigider cat timp am pregatit celelalte ingrediente.
M-am apucat si am tocat morcovii, prazul, ciupercile, ardeiul si partea alba de la ceapa verde in fasii lungi.
In tot acest timp am pus la fiert taiteii 10 minute (conform indicatiilor de pe ambalaj). Dupa ce au fiert i-am clatit cu apa rece din abundenta (chiar i-am "spalat" cu mana pentru ca spre deosebire de cei din orez nu se rup asa usor).
Acum a inceput "distractia". Am calit fleica intr-un vas wok si...
si am pus-o de-o parte. Fara a spala vasul (asta daca folositi un vas anti-aderent) am inceput sa calesc rapid legumele separat - morcovii, prazul, ardeiul gras, ciupercile si partea alba de la ceapa, adaugand de fiecare data sare, si ulei daca este cazul. Pe masura ce s-au calit, am scos legumele din wok si le-am pus deoparte, fiecare in vasul ei.
Dupa ce am calit toate legumele am pus taiteii scursi bine intr-un vas curat si i-am calit maxim 3 minute.
Am adaugat legumele si fleica si am mai tinut pe foc inca 2 minute.
Am pus totul intr-un vas de Yena si deasupra am presarat ceapa verde - doar partea verde :) - tocata marunt. Preferabil ar fi sa presarati deasupra seminte de susan. Eu nu am avut, asa ca...
Pofta buna.
Mmmm, pare taaaare buna. Cred ca o sa incerc si eu.
Exista un restaurant corean in Bucuresti si tare i-as face o vizita sa vad cat de aproape de realitate am fost.
fantastic!!!!
tare mult imi place si varianta ta!
Not bad ! pe coreeana veche inca n-am gatit!
Pansy, incearca. O sa ramai surprisa de rezultate. Cred ca toti cei care au incercat au fost extrem de placut impresionati de rezultate, nu-i asa Mitinita?
da,ai dreptate,am reusit sa-i atrag si pe cei ce nu incercasera niciodata ceva asiatic:)