Nuga din margarina

Print Friendly, PDF & Email

Pentru producatorul Enola reteta de nuga este simpla: se amesteca zahar cu margarina si se presara arahide. Consumatorul va suferi insa complicatii mai ales daca produsul va face parte din dieta lui zilnica.
de Mihaela Ionescu
9/03/2009 (Actualizat 7:00)

Nuga cu arahide Enola este un produs profund dezechilibrat nutritional cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat si absorbtie rapida (zahar si sirop de glucoza). Din aceasta cauza pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit sa secrete o cantitate mai mare de insulina intr-o perioada scurta de timp.

De asemenea, produsul analizat contine o cantitate foarte mare de grasime vegetala hidrogenata (margarina). Aceasta este incriminata in aparitia unor boli grave ale inimii si ale ficatului. De aceea, in unele tari folosirea grasimilor vegetale hidrogenate a fost restrictionata, iar in altele interzisa.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca, in concordanta cu Regulamentul European 1924/2006 produsul nu corespunde criteriilor nutritionale, fiind dezechilibrat din acest punct de vedere.

Din informatiile nutritionale pe care le ofera producatorul rezulta ca nuga are si o valoare energetica foarte ridicata de care trebuie sa tina cont mai ales persoanele obeze sau supraponderale. Produsul analizat nu contine aditivi alimentari, dar acest lucru nu inseamna ca are o valoare biologica ridicata. Dimpotriva, avand in vedere ca are in compozitie in special ingrediente care au trecut printr-un proces de industrializare, aduce deservicii sanatatii consumatorilor.

Producatorul nu specifica daca aromele utilizate sunt naturale sau de sinteza, detaliu important in stabilirea calitatilor nutritionale ale produsului. Oricum, prin cantitatea mare de margarina folosita se compromite toata compozitia.

In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta specialistul nostru ne spune ca produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de maladii cardiace, hepatice, renale, dermatologice, stomatologice, celor cu hiperuricemie (guta), celor cu celulita, persoanelor cu statu proinflamator sistemic, celor cu dislipidemii. Suferinzii de diabet vor cere sfatul medicului curant inainte de consum si vor tine cont de cantitatea de glucide. Persoanele cu alergie la arahide si la ou vor testa o mica parte de produs pentru a vedea reactia organismului.

ETICHETA
Zahar, sirop de glucoza, arahide 20%, albumina, grasime vegetala hidrogenata, aroma de migdale si vanilie. Valoarea nutritiva la 100 g produs: valoare energetica 416 kcal, glucide 86%, grasime 5,3%, proteina 6,1 %, umiditate 2,2%

Sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-bun-de-consum/nuga-din-margarina-145829.html

Scrie si tu o vorbulita


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.