De primit, am primit-o pe mail. De gatit, inca nu am gatit-o. Cu siguranta se va intampla, si asta foarte curand.
- 500 de grame de carne de porc grasa
- 500 de grame de carne de vita
- 200 de grame de slaninuta afumata (taiata felii)
- 2 verze murate
- 2 linguri zdravene de untura de porc
- 1 cana de orez
- 3 cepe
- 2 ardei grasi
- 1 ou
- 1 lingura boia de ardei dulce (optional, pentru gusturi ardelenesti)
- 1 lingurita de chimen macinat
- 2 linguri cimbru uscat
- 3 rosii
- 5 linguri pasta de tomate
- sare
- piper
Preparare:
Daca folositi o oala de lut si bine ar fi sa o faceti, pregatiti oala corespunzator. Inainte de folosire, oala se scufunda pentru o jumatate de ora in apa rece.Umplutura:
- Taiati carnea de porc si cea de vita in bucati mari si tocati-o. Spalati orezul in cateva ape reci. Scurgeti-l.
- Curatati cepele, indepartati cotorul cu seminte al ardeiilor. Tocati ceapa si ardeii marunt.
- Topiti untura intr-o cratita adanca (sa incapa toata umplutura).
- Adaugati ceapa si ardeiul tocat si sotati-le pana se inmoaie.
- Adaugati orezul si amestecati-l bine pana devine translucid.
- Adaugati chimenul macinat, boiaua de ardei si rumeniti-le usor cu ceapa, orezul si ardeii.
- Luati cratita de pe foc si adaugati carnea tocata. Amestecati bine compozitia, incorporati o lingura de cimbru, asezonati cu sare si piper.
- Dupa ce amestecul s-a racit, incorporati oul.
Constructia:
- Tocati o farfurie de varza din frunzele mai groase. Decojiti si tocati rosiile.
- Asezati un pat de varza fin tocata pe fundul dovleacului.
- Adaugati si cateva feliute de slaninuta.
- Asezati cate o foaie de varza in palma deschisa, puneti cate o lingura de umplutura si rulati: rasuciti pentru a obtine niste rulouri, pe care le inchideti la capete ulterior, introducand capetele dinspre exterior spre interior.
- "Claditi" sarmalele in oala, in straturi succesive, intercalate pe alocuri cu rosii tocate si felii de slaninuta pe margine.
- Dupa ce ati terminat, acoperiti sarmalele cu restul de varza tocata, rosii tocate, bucatele de slanina si o lingura de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguta).
Fierberea:
- Porniti cuptorul.
- Introduceti dovleacul la cuptor.
- Fierbeti sarmalele timp de vreo 4 ore.
- Opriti focul si lasati oala sa se raceasca cateva ore.
- Scoateti oala si introduceti-o la rece, intr-o camara sau pivnita sapata in pamant si lasati-o sa se odihneasca pana a doua zi.
- Cele mai bune sarmale sunt cele de a doua zi (consumate la o zi dupa fierbere), reincalzite.
Sarmalele servesc fierbinti, cu paine sau mamaliga, smantana grasa si ardei iute.
ODA SARMALEI
(Pastorel Teodoreanu)Cum s-ar defini sarmaua?
Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
Somnul lung metamorfozic in butoiul de murat...Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
Imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
Si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
C-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.Oponenta din principiu si un strasnic adversar
Pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
Ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
Perle de piper picante, boabe de orez umflate.O prozaica'nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie
Ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini... sarmaua!!!
vere, vrem dovezi nu vorbe... :)
Asta dovedeşte, încă o dată, de parcă era nevoie, că tot ce-i bun ori e imoral, ori e ilegal, ori îngraşă.
@Cristi: Ce sa zic... cand o sa fac o sa pun si poze... Sunt convins ca sunt exceptionale... In momentul in care intru in concediu ma bag la o bucatareala de anvergura maxima!
@Monica: nu stiu cum se face, dar ai dreptate mereu, evident mai putin cand sunt in preajma sa dau indicatiile mele pretioase fara de care lumea poate sa traiasca bine merci :)