Zahar colorat cu chimicale

Print Friendly, PDF & Email

Zahar colorat cu chimicaleCipi, produs dulce de cofetarie, reprezinta un amestec de zahar rafinat si coloranti azoici chimci de sinteza, care afecteaza in mod serios sanatatea, mai ales in cazul copiilor.
de Mihaela Ionescu
27/04/2009

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca siropul de glucoza-fructoza, zaharul si dextroza pun in pericol sanatatea pancreasului. Acesta va fi nevoit sa secrete o cantitate mare de insulina intr-o perioda scurta de timp, ceea ce va duce la epuizarea functiei pancreatice.

Mai mult, cantitatea mare de zaharuri rafinate duce la imprimarea unei valori energetice foarte mari. Studii recente au aratat ca zaharul este hrana preferata a celulelor canceroase si de aceea este recomandat sa fie consumat cu precautie.

COLORANTI PERICULOSI
Pentru produsul analizat au fost folositi trei coloranti chimici azoici de sinteza, care pot duce la declansarea sidromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). E110 mai poate provoca alergii, mai ales in cazul persoanelor sensibile, congestie nazala, astm, bronhoconstrictie, disfunctii ale perceptiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme musculare, dureri gastrice si blocarea enzimelor digestive. Colorantul sunset yellow are stabilita o doza zilnica admisa de 2,5 mg/kg corp.

Ponceau 4R are un potential cancerigen marit si de aceea are o doza zilnica admisa de doar 4 mg/kg corp. Aceasta a fost stabilita de JEFCA, forul mondial care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari. Colorantul, galbenul de quinolina poate duce la aparitia alergiilor, a crizelor de astm, a dermatitelor. Pentru acesta a fost stabilita o doza zilnica admisa de 0-10 mg/kg corp.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul nostru ne spune ca produdusul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, alergicilor, celor cu asmt, celor cu sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare, persoanelor cu maladii renale, hepatice, cardiovasculare, celor cu afectiuni dermatologice, celor cu hiperuricemie (guta), suferinzilor de cancer. Diabeticii vor tine cont de aportul de glucide si vor cere sfatul medicului curant.

CE SCRIE PE ETICHETA
Cipi. Produs dulce de cofetarie (Marshmallow twist). Sirop de glucoza-fructoza, zahar, apa, dextroza, gelatina de porc, arome, coloranti galben de quinoleina E104, sunset yellow E110, ponceau 4R E124. Valoare energetica la 100 g 325 kcal, proteine 4,2 g, carbohidrati 76,5 g, lipide 0,2 g

Sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-bun-de-consum/zahar-colorat-cu-chimicale-505719.html

  1. Foarte interesant. Chiar ieri am aruncat un pachet din care mai era jumatate de cantitate. Nu pentru ca as fi citit in prealabil acest articol, ci pentru ca pur si simplu nu aveau nici un gust si, oricat as fi incercat sa ma pacalesc, m-am convins pana la urma ca am aruncat banii degeaba: nus- bune de nimic.
    In alta ordine de idei, iata un later edit in privinta colorantilor atat de "periculosi"
    http://www.jurnalul.ro/via-s-n-toas/trup-minte-suflet/unda-verde-pentru-coloranti-556855.html

  2. Din pacate, majoritatea produselor de pe piata (nu neaparat romaneasca) nu mai este ce a fost cand eram noi mici. Toata lumea se bazeaza pe puterea de adaptabilitate a organismului. Cred ca daca mancau strabunicii nostrii ce mancam noi acum, ajundeau negresit la spital.

    De exemplu, rosiile mai sunt ce au fost? Trebuie sa ai foarte mare grija de unde le cumperi pentru ca in general nu au gust.

  3. sa nu uitam de baza de date skin deep unde sint prezentate mii de prodsue cosmetice ale unora dintre cei mai cunoscuti producatori din lume, toate evaluate in functie de continutul de elemente toxice si efecte asupra organismului si mediului.

Scrie si tu o vorbulita


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.